Cuviosul Partenie, episcopul Lampsacului, Izbăvitorul de cancer – 7 februarie
Cuviosul Partenie era de origine dintr-un sat din Bitinia şi a trăit în vremea împăratului Constantin cel Mare (324-337 d.Hr.). Era fiul lui Hristofor, diaconul bisericii din Melitopol, care l-a şi iniţiat în credinţa ortodoxă.
Încă de mic copil a crescut în virtute şi evlavie. Modul prin care Mântuitorul i-a «pescuit» pe Sf. Apostoli l-a făcut să iubească pescuitul. Astfel că, atunci când arunca mrejele în lacul Apolloniada şi le trăgea apoi pline de peşti, simţea că se afla pe una din bărcile Sf. Apostol Petru sau Ioan.
Banii câştigaţi din vânzarea peştilor nu îi ţinea pentru el, ci îi dăruia săracilor, din dragoste pentru ei. De aceea, atunci când cineva îi mulţumea, el răspundea: «De ce îmi mulţumiţi? Nu am făcut nimic deosebit, căci nu suntem străini, ci suntem fraţi. Şi nu este firesc ca un frate să-i ajute pe ceilalţi fraţi?».
Datorită traiului său cuviincios, episcopul Filipos de Melitopol, l-a hirotonit preot. Mai târziu, episcopul Ahillios de Cizic l-a hirotonit episcop de Lampsac.
Virtuţile sale şi evlavia din sufletul său erau atât de mari, încât Dumnezeu i-a dăruit darul vindecărilor, puterea de a alunga duhurile necurate din oameni şi de a vindeca orice fel de boală. De aceea, aleargă la el în special cei care suferă de cancer. Sfântul era blând, smerit, iubitor de străini, mereu gata să ajute, un înger al păcii, încurajator al celor ce se pocăiau, şi totdeauna binevoitor.
Cuviosul Partenie a adormit în pace. Parte din Sfântul său Cap se păstrează în Mănăstirea Makrimalli, din Mitropolia Halkida.
Sursa: www.saint.gr
Traducere din limba greacă: Pr. Ioan Cocea
Acatistul şi Paraclisul Sf. Partenie, la adresa:
https://sfantulparteniedinlampsakos.wordpress.com/rugaciuni-catre-sfantul-partenie-din-lampsakos/
Cuviosul Partenie, episcopul Lampsacului, Izbăvitorul de cancer – 7 februarie