/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Parastas în familia Sfântului Paisie Aghioritul

Parastas în familia Sfântului Paisie Aghioritul

Parastas în familia Sfântului Paisie Aghioritul

 

Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, în biserica ”Sf. Nicolae” din Konița, Grecia, s-a cântat din nou ”Veșnica pomenire”. Clerici și popor s-au rugat pentru odihna sufletului lui Rafail Eznepidis, fratele cel mai mare al Sfântului Paisie Aghioritul.

Decedat în data de 26 decembrie 2014, la venerabila vârstă de aproape 97 de ani, Rafail avea să încheie șirul fiilor lui Prodromos și Evloghia Eznepidis, refugiați aici din Farasa Capadociei, Asia Mică, în urma Marelui Schimb de Populație din 1924. În momentul stabilirii în Konița avea aproximativ nouă ani, în timp ce Sfântul Paisie, doi.

Parastasul, oficiat de I.P.S. Mitropolit Andreas de Driinoupoli și Konița în fruntea unui sobor format din 11 preoți, a fost precedat de Sfânta Liturghie, normă general valabilă în Biserica Greciei.

Soția Natalia, cei cinci copii – doi fii și trei fiice – și ceilalți membri ai familiei au primit condoleanțe de la numeroșii consăteni și împreună-rugători veniți din diferite zone ale Greciei care, prin participarea lor la acest eveniment, încercau sentimentul prezenței fratelui mai mic, a Sfântului Paisie, de curând canonizat (13 ianuarie 2015). Ploaia puternică, transformată în regiunile dimprejur în ninsoare insistentă, nu a putut împiedica pe cei care au dorit să fie de față la un moment atât de important pentru comunitate.

În cuvântul rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Ioil, Vicarul Mitropoliei, a omagiat personalitatea celui decedat, accentuând elementele comune caracteristice familiei Eznepidis, moștenire morală și religioasă lăsată din strămoși și transmisă generației lui Rafail  prin evlavioșii lui părinți.

În spațiul grecesc, sunt destule voci care fac legătură între plecarea la Domnul a lui Rafail și canonizarea Cuviosului Paisie Aghioritul. Potrivit acestora, trecerea ultimului în rândul sfinților trebuia să vină  doar după stingerea tuturor fraților săi după trup.

Amintim că ultimul Parastas săvârșit la Konița pentru un membru al familiei Eznepidis a avut loc exact cu șase ani mai înainte, la 30 ianuarie 2009, atunci fiind pomenită sora Sfântului Paisie, Hristina (vezi fotografii la adresa https://www.comuniuneortodoxa.org/cuviosul-paisie-aghioritul/la-konita/).

 

Pr. drd. Petru Sidoreac

Parastas în familia Sfântului Paisie Aghioritul

 

Comments are disabled

Comments are closed.