Simpozion internațional dedicat Cuviosului Paisie Aghioritul – 1. I.P.S. Mitropolit Teofan – Cuvânt de deschidere (VIDEO)
În perioada 13-15 noiembrie 2014, la Mănăstirea Neamț, a fost organizat primul Simpozion internațional dedicat Cuviosului Paisie Aghioritul, despre care am menționat și în materiale anterioare celui de față. Pe lângă informațiile scrise prezentate până acum, venim cu o serie de materiale video, care să vă introducă în atmosfera pe care cei prezenți la simpozion au trăit-o pentru câteva zile.
Vă recomandăm să urmăriți materialele respective cu răbdare, ca un semn de cinstire adusă celui care avea să fie canonizat exact după două luni de la deschiderea simpozionului (13 ianuarie 2015).
În acest prim material, vă prezentăm cuvântul de deschidere rostit de I.P.S. Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Referirea directă la Cuviosul Paisie Aghioritul începe de la minutul 16.55.
După o largă introducere, Înaltpreasfinția Sa a spus:
”Anul acesta, aici, la Mănăstirea Neamț, ne întâlnim cu Cuviosul Paisie Aghioritul.
La împlinirea a 20 de ani de la plecarea dintre pământeni către cereștile locașuri și în perspectiva iminentă a canonizării sale, dorim să ne apropiem mai mult de el.
Dorim să-i auzim glasul mărturisind adevărul credinței în Hristos Domnul, pentru a primi noi înșine mai multă credință și îndrăzneală sfântă spre a o mărturisi, la rândul nostru.
Dorim să ne facem părtași cântării înălțate spre slava lui Hristos și a Preacuratei Sale Maici de către Părintele Paisie. Vom primi, poate, ajutor a înțelege felul în care, simplu, adânc și înălțător, ar trebui să fie cântarea noastră în biserică, și folosul acesteia pentruviața noastră lăuntrică.
Dorim să vedem chipul Părintelui Paisie pe peliculă pentru a ne împărtăși, chiar și în parte, de lumina pe care o răspândea în jurul său, de căldura cu care îmbrățișa pe cei aflați în durere, de fermitatea mărturisirii sale în fața celor care îi conduc pe oameni spre direcții false, neortodoxe, neduhovnicești.
Dorim să fim împreună câteva zile și cu câțiva dintre fiii duhovnicești ai Părintelui Paisie. Cum l-au cunoscut ei pe marele duhovnic? În ce chip întâlnirea cu el le-a marcat viața duhovnicească, viața, în general? Cum au înțeles, cu ajutorul Părintelui Paisie, ce înseamnă a fi ortodox? Cum se poate viețui creștinește astăzi? Cum pot duce viețuitorii din mănăstiri crucea monahismului? Cum pot ei descoperi continuu bucuria de a fi călugăr? Cum poate supraviețui creștinul din lume asaltului de ispitiri care îl înconjură din toate părțile? Acestea și multe altele dorim a le afla din întâlnirea noastră cu Părintele Paisie și cu cei care i-au fost fii duhovnicești.
Dumnezeu să ne dăruiască putere pentru a rămâne pe calea Părinților, care este calea străbătută de Apostoli, având în mijlocul lor și în ei înșiși pe Hristos Dumnezeu, Mântuitorul lumii. Amin”.
Material realizat de Pr. drd. Petru Sidoreac