/ Familia ortodoxă / Sfântul Nectarie a fost unchiul bunicului meu. Interviu cu Agathos Kefalas

Sfântul Nectarie a fost unchiul bunicului meu. Interviu cu Agathos Kefalas

Sfântul Nectarie a fost unchiul bunicului meu

Nea Kallikratia este o localitate situată la aproximativ 40 de kilometri est de Tesalonic. Acest oraş îşi are începuturile în anul 1924, când grecii din Kallikratia veche (de lângă Constantinopol, astăzi Istanbul) s-au stabilit aici în condiţiile schimbului de populaţie realizat între Grecia şi Turcia. Atunci, peste un milion de greci din Asia Mică au părăsit ţinuturile natale pentru a se refugia în Grecia. La rândul lor, turcii din ţara elenă s-au deplasat în locurile abandonate de primii, pe teritoriul Turciei actuale.
Întemeietorii localităţii Nea Kallikratia au adus aici, pe lângă tradiţiile lor, şi evlavia faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva, care a adormit întru Domnul în urmă cu un mileniu în vechea Kallikratie. În biserica parohiei (închinată Sfintei Cuvioase Parascheva) se păstrează icoane şi obiecte de cult provenite din „patria neuitată”. Aici, legătura duhovnicească dintre Sfânta Parascheva şi Sfântul Nectarie patronează întreaga viaţă a comunităţii, ambii având câte o biserică ridicată în cinstea lor. Este cunoscut faptul că cei doi sfinți provin din aceeași regiune situată nu departe de fosta capitală a Imperiului Bizantin (Epivata și, respectiv, Silivria).

Proprietar al unei staţii de benzină situată la intrarea în Noua Kallikratia, domnul Agathos Kefalas a acceptat cu bucurie să fie interlocutor într-un interviu  acordat pentru credincioşii români:

Pr. P. S. – Intrând în această staţie de benzină, observ în centrul icoanelor pe Sfânta Parascheva şi pe Sfântul Nectarie. De ce atâta atenţie acordată acestora?

Agathos Kefalas – Sfântul Nectarie a fost unchiul bunicului meu, Agathos, adică fratele tatălui bunicului meu. Avem un grad de rudenie foarte apropiat cu Sfântul Nectarie.

Pr. P. S. – De unde cunoaşteţi datele din viaţa Sfântului?

Agathos Kefalas – Le-am găsit în diferite cărţi. Sigur, noi am aflat târziu că el este considerat sfânt, prin anii ’63-’65. Noi eram mici, bunicii erau bătrâni, nu citeau ziarele. Am aflat de la alţii. Mai apoi, când a venit aici maica stareţă Nectaria, l-a luat pe bunicul meu Agathos, pe un unchi care este încă în viaţă şi pe alte rude şi au mers la un notar ca să întocmească nişte acte pentru a nu fi mutate moaştele Sfântului Nectarie de la mănăstirea sa din Eghina.

Pr. P. S. – Au mers atunci în Eghina şi alte rude, din alte locuri, sau doar din Kallikratia?

Agathos Kefalas – Au mers şi alţii. Există rude şi în Atena. Aici în Kallikratia încă mai trăiesc două rude în vârstă de 86 şi, respectiv 77 de ani. Noi, ceilalţi, suntem din generaţia următoare, a anilor ’50.

Pr. P. S. – Cum de vă aflaţi în Nea Kallikratia?

Agathos Kefalas – Aici au venit demult strămoşii noştri, din vechea Kallikratia, de lângă Constantinopol. Tatăl meu, Dimitrie, s-a născut acolo. Când a fost adus aici, el era mic copil. Fratele lui, Spiros s-a născut aici.

Pr. P. S. – Această legătură între Sfânta Parascheva şi Sfântul Nectarie se datorează şi faptului că satele lor Kallikratia şi Silivria erau apropiate?

Agathos Kefalas – Şi strămoşii noştri fuseseră din Silivria dar s-au mutat în Kallikratia veche.

Pr. P. S. – Ce înseamnă să aveţi un sfânt în familie?

Agathos Kefalas – Nu cred că există în lume o altă familie care să aibă un grad de rudenie mai apropiat de  Sfântul Nectarie.  Pentru noi este o mare cinste.

Pr. P. S. – Ce vă spune bisericuţa Sfântului Nectarie de aici, din Nea Kallikratia?

Agathos Kefalas – Aceasta a fost începută de către unchiul meu şi de către alţi bătrâni cu banii proveniţi din pensie. Apoi s-a adăugat şi Părintele Isaia (Marantidis, parohul din Nea Kallikratia n. n.) care a şi finalizat-o.

Pr. P. S. – Cum vă exprimaţi evlavia faţă de Sfântul Nectarie?

Agathos Kefalas – În fiecare dimineaţă, după ce mă trezesc, îmi fac cruce în faţa icoanei lui şi-l rog ca toate să-mi meargă bine. Slavă Domnului, până acum totul a fost bine.

Pr. P. S. – Ce v-a impresionat cel mai mult la el?

Agathos Kefalas – Mi-a plăcut viaţa pe care a avut-o şi modul în care ajuta lumea.

Pr. P. S. – Urmaşii dumneavoastră au cunoştinţă despre Sfântul Nectarie ca despre o rudă?

Agathos Kefalas – Noi  le  vom  spune.  Vom transmite acestea şi copiilor şi nepoţilor  noştri,  chiar dacă încet-încet gradul de rudenie devine   tot  mai  îndepărtat.

 Interviu realizat de pr. Petru SIDOREAC

 

 

“Sfântul Nectarie a fost unchiul bunicului meu”. Interviu cu Agathos Kefalas

Comments are disabled