/ Viaţa duhovnicească / Un chip de ierarh sfânt: Mitropolitul Antonie de Sisani și Siatista, Grecia († 2005) – 1

Un chip de ierarh sfânt: Mitropolitul Antonie de Sisani și Siatista, Grecia († 2005) – 1

Un chip de ierarh sfânt: Mitropolitul Antonie de Sisani și Siatista, Grecia († 2005) - 1

 

 

Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Sisani şi Siatista, kir Antonie, s-a născut în Argos la data de 20 decembrie 1920. Părinţii lui, Gheorghios şi Marica Kombos, oameni săraci, dar credincioşi şi-au crescut copiii în frica de Dumnezeu. Îndeosebi mama sa era foarte evlaviosă. Atunci când a plecat la Domnul, în vârstă de 92 de ani, o mireasmă puternică a cuprins camera, destul timp, după cum ne-a spus mai târziu Înaltpreasfinţitul Antonie.

De mic copil, Antonie avea o sete de cunoaştere. Mereu era primul la şcoală. A avut ani grei de copilărie, din cauza neajunsurilor şi sărăciei părinţilor. S-a lipsit de multe lucruri, cunoscând durerea încă de mic, prin pierderea unor persoane dragi din familie. Însă l-a ajutat credinţa în Dumnezeu şi dragostea părinţilor lui.

După ce a terminat gimnaziul, a intrat la academia pedagogică Maraslio. După absolvire, a lucrat ca învăţător la şcoala generală. În anul 1945 a intrat la Facultatea de Teologie din Atena, şi, în timp ce era student, a terminat şi stagiul militar. Ca şi student, era primul. Avea grijă de el însuşi. Trăia duhovniceşte şi avea ca duhovnic pe dreptul şi învăţatul mitropolit de Corint, kir Mihail, cel care a devenit mai târziu Arhiepiscop al Americii.

În anul 1951 a absolvit Facultatea de Teologie şi a fost numit profesor la Şcoala Bisericească din Patmos, şi apoi la gimnaziul din Areopolis. A fost numit apoi profesor şi director la diferite şcoli bisericeşti, ca cea din Corint, Katerini, Xanthi şi Lamia. În tot locul a slujit cu smerenie. Cunoştinţele lui teologice, viaţa lui curată, virtuţile lui cele multe, toate acestea l-au făcut plăcut tuturor. Exemplul lui era o inspiraţie pentru elevi.

În timp ce preda ca profesor, cu harisma cuvântului ce i-a fost dată, mereu îşi cultiva şi cunoştinţele teologice, citind fără oboseală cărţile Sf. Părinţi, dar şi scriitori clasici. Această sete de cunoaştere l-a împins să accepte o bursă pentru masterat la Oxford între anii 1959-1960, şi la Paris între 1960-1961, la Erminia Noului Testament şi Pedagogică. Şi-a ales ca temă de doctorat: ”Stăpânirea religioasă şi cea laică conform Noului Testament”, pe care a publicat-o în anul 1969.

Încă de mic, Antonie avea un dor de a sluji Bisericii ca preot, însă mereu amâna. Aşa cum el însuşi ne-a spus: «Mă întrebam dacă, într-adevăr, deţin măcar câteva dintre însuşirile adevărate pentru a accepta o aşa înaltă chemare». Însă, la îndemnurile Mitropolitului de Xanthi, Antonie,  pe data de 3 decembrie 1967 a fost hirotonit diacon, şi a doua zi preot. 

Din septembrie 1971, a alujit ca preot predicator în Sf. Mitropolie de Etolia şi Akarnania. Cine l-a cunoscut pe Părintele Antonie atunci, are să ne spună multe despre zelul lui de a transmite adevărurile Evangheliei în tot locul. Ajungea până şi la cele mai mici şi mai depărtate sate. Slujea Sf. Liturghie, spovedea, predica şi, prin dragostea ce o avea, devenea iubit şi respectat de către toţi. Oamenii îl adorau, ascultau cu atenţie predicile lui şi vorbeau cu admirație despre viaţa lui ascetică.

Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Etolia şi Akarnania, kir Theoklitos, într-o scrisoare, a descris într-un rezumat lucrarea Părintelui Antonie: «Cu adevărată emoţie şi bucurie multă urmărim activitatea voastră ierapostolică făcută cu conştiinţă şi cu mult zel în mitropolia noastră slujind, predicând, spovedind, străbătând oraşele, comunele şi satele. Aţi luminat amvoanele, aţi atras respectul poporului celui binecredincios şi al oamenilor duhovnicești. Centrele satelor şi curţile şcolilor su fost transformate în amvoane de către Cuvioşia Voastră, amvoane ce binevestesc zi de zi dogmele cele mântuitoare ale creştinismului şi care conduc suflete la mântuire».

În timp ce Părintele Antonie s-a dăruit trup şi suflet slujirii poporului, într-o zi, o femeie evlavioasă, cunoscută lui, doamna Salomi, i-a spus: «Părinte, pregăteşte-te să ajungi Mitropolit. Am văzut în somn pe Sf. Nectarie care mi-a spus că te iubeşte, căci, asemeni lui, alergi şi tu prin sate şi ajuţi pe oameni. Şi din această cauză vei fi hirotonit episcop în zona Macedoniei de Vest» (n.tr.: este vorba de o regiune din Grecia, ce cuprinde judeţele: Kozani, Kastoria, Grevena şi Florina). Părintele Antonie i-a spus femeii că acest lucru este imposibil, căci nu îi este înscris numele în lista celor care candidează la scaunul episcopal şi că nu cunoaşte nici un mitropolit din Sf. Sinod. A doua zi, Salomi a văzut iar în vis pe Sf. Nectarie, şi l-a înştiinţat pe Părintele Antonie.

Pe atunci, de doi ani de zile, era vacantă mitropolia de Sisani şi Siatista (n.tr.: Siatista este un orăşel din judeţul Kozani). S-a adunat Sf. Sinod şi a ales pe cineva mitropolit, însă, conducerea de atunci a ţării nu l-a acceptat din motive politice. A ales a doua oară pe altcivena, însă a avut acelaşi rezultat. Atunci, preşedintele Sf. Sinod, Preafericitul Serafim, a spus: «Nu există nimeni pe aici, care să nu se fi ocupat cu politica, şi să fie plăcut de către oameni?». Atunci, Mitropolitul de Etolia şi Akarnania, kir Theoklitos, l-a propus pe pr. Antonie. A fost acceptată propunerea. Astfel că, la data de 22 mai 1974, a fost ales mitropolit de Sisani şi Siatista, adeverindu-se spusele Sf. Nectarie.  

 

Fragment din cartea Ασκητές μέσα στον κόσμο (Asceți în lume) vol. II, scrisă de Ieromonahul Eftimios, Sf. Munte Athos. Traducere din limba greacă – Pr. Ioan Cocea

 

Un chip de ierarh sfânt: Mitropolitul Antonie de Sisani și Siatista, Grecia († 2005) – 1

 

Comments are disabled