/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Conferință despre Sfântul Paisie Aghioritul în localitatea Suroti, Grecia

Conferință despre Sfântul Paisie Aghioritul în localitatea Suroti, Grecia

Conferință despre Sfântul Paisie Aghioritul în localitatea Suroti, Grecia

 

 

Duminică, 22 martie 2015, în localitatea Suroti din apropierea cunoscutei mănăstiri omonime din Grecia, a avut loc o conferință despre Sfântul Paisie Aghioritul, prima de acest gen din zonă. Inițiativa a aparținut Consiliului local și s-a desfășurat în sala de festivități a Centrului Cultural din Suroti, inclusiv cu colaborarea parohiei.

Invitați au fost P.C. Pr. Nikolaos Stathis, P.C. Pr. Petru Sidoreac și dl Athanasios Rakovalis.

În cuvântul de deschidere rostit de președintele Consiliului local, s-au accentuat cele două elemente care fac să fie cunoscută localitatea Suroti la nivel internațional: celebra apă minerală ”Suroti” și mormântul cu moaștele Sfântului Paisie Aghioritul.

Invitat să ia cuvântul, Părintele Nikolaos Stathis a prezentat puncte de vedere pe care Sfântul omagiat le-a avut vizavi de viața duhovnicească în familie și în societate, în general.

Al doilea vorbitor, Pr. Petru Sidoreac , a expus, utilizând o prezentare PowerPoint, dimensiunea universală a personalității Cuviosului recent canonizat, axându-se pe două direcții: a) străinii (cei de altă naționalitate față de cea greacă) în viața Sfântului Paisie Aghioritul  și b) Sfântul Paisie în viața străinilor.

Manifestarea s-a încheiat cu alocuțiunea dlui Athanasios Rakovalis, cunoscut mediului românesc prin cărțile despre sfântul său îndrumător duhovnicesc, dar și prin cele două prezențe recente în România, prilejuite de comemorarea Cuviosului Paisie (simpozionul internațional de la Mănăstirea Neamț din noiembrie 2014 și conferința de la București din martie 2015). Cu atu-ul pe i-l conferă faptul de a fi trăit lângă Sfântul Paisie experiențe cum rar îi sunt dăruite unui om, vorbitorul a adus în atenția publicului o serie de mărturii personale despre cel pe care îl numește Sfântul Paisie cel Mare Aghioritul.

Manifestarea de la Suroti a fost rodul unor interferențe fericite dintre mai mulți factori: religios și cultural, politic și civic. Numitorul comun – recunoașterea sfințeniei, care nu poate fi tăgăduită în fața evidențelor.

 

Vă prezentăm mai jos materialul video de la conferință.

 

 

Material realizat de Pr. drd. Petru Sidoreac

 

Conferință despre Sfântul Paisie Aghioritul în localitatea Suroti, Grecia

Comments are disabled