Cuviosul Paisie Aghioritul cinstit la 20 de ani de la adormire
Pe 12 iulie 2014 se împlinesc 20 de ani de când Cuviosul Paisie Aghioritul se roagă pentru noi din lăcașurile cerești. În toată această perioadă manifestările religioase legate de persoana sa au fost multiple: pelerinaje la locurile unde a viețuit, atât în Sfântul Munte Athos, cât și în lume, editarea a numeroase cărți traduse în multe limbi de circulație internațională, editarea altor materiale de popularizare în format electronic (CD, DVD), expunerea pentru publicul larg a mai multor cuvântări pe care le-a rostit cu diferite ocazii, a numeroase fotografii realizate de cunoscuți ai Cuviosului sau de pelerini, organizarea unor conferințe despre personalitatea sa, emisiuni radiofonice sau televizate, prezentarea pe internet a multor fragmente din viața și învățătura sa etc.
Punctul culminant, care se repetă an de an cu o prezență din ce în ce mai numeroasă de pelerini, este slujba de Priveghere care se oficiază în cursul nopții dintre 11 și 12 iulie la Mănăstirea Suroti, situată în apropierea orașului Tesalonic. Aici sunt adăpostite moaștele sale, izvor de întărire în credință, de vindecare și de mângâiere. Mii de pelerini, mânați de o adâncă evlavie față de marele sfânt contemporan, pe lângă rugăciunile pe care le fac așteptând cu orele să se închine la mormântul său, dau mărturie despre modul cum le-a influențat viața și se întreabă unul pe altul despre iminenta sa canonizare.
Prezentăm mai jos câteva evenimente legate direct de Cuviosul Paisie Aghioritul, în acest an aniversar, cu speranța că ne vor fi trimise și alte mărturii despre acțiuni similare, atât din Grecia, cât și din întreaga lume ortodoxă.
În data de 6 iulie 2014, cunoscutul scriitor Athanasios Rakovalis, autorul cărților ”Părintele Paisie mi-a spus”” și ”Marii inițiați ai Indiei și Părintele Paisie” a susținut în parohia ”Sf. Gheorghe” Krini, Halkidiki, Grecia, conferința cu titlul ”Cuviosul Paisie Aghioritul – 20 de ani de la fericita adormire”. Au fost expuse elemente importante din viața Starețului omagiat, care au avut darul să creioneze chipul unui mare sfânt, înzestrat de Dumnezeu cu nenumărate harisme și virtuți. Amintirile personale ale vorbitorului, care au acoperit o perioadă de 12 ani de călăuzire duhovnicească din partea Cuviosului Paisie, au avut ca numitor comun nesfârșita sa dragoste față de toți, care crea fiecăruia convingerea că este cel mai iubit om din lume. Aceasta era puterea motrice care schimba vieți, aducea fiecăruia răspunsul la problemele lui, indiferent de natura acestora.
Vineri, 11 iulie 2014, la orele 20.00 va începe slujba de Priveghere la Mănăstirea ”Sf. Ioan Teologul”, Suroti, Grecia. Va fi oficiată de chiriarhul locului, IPS Mitropolit Nikodimos al Kassandriei, alături de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. Este deja o tradiție ca, imediat după Sfânta Liturghie, să se citească un Trisaghion la mormântul Cuviosului Paisie și să se rostească un cuvânt de învățătură pentru miile de pelerini veniți din toate colțurile Greciei și din alte țări.
În perioada 12-14 iulie 2014, Primăria Konița, în colaborare cu Mitropolia de Driinupoli, Pogoniani și Konița, va organiza o serie de manifestări în locul unde a copilărit Cuviosul Paisie Aghioritul, iar, mai apoi, a viețuit ca monah pentru o perioadă de timp. Manifestările vor cuprinde slujbe religioase în biserica Sf. Cozma din Konița, o conferință în timpul căreia, pe lângă alocuțiuni, va fi prezentat un film despe Cuviosul Paisie, pelerinaje la casa memorială din aceeași localitate și la Mănăstirea Stomiu din apropiere, renovată de el între anii 1958-1962.
Duminică, 13 iulie 2014, la biserica Sf. Pantelimon din Polihni -Tesalonic, va avea loc conferința cu titlul ”Cuviosul Paisie – 20 de ani de Rai”. Invitat: Pr. Drd. Petru Sidoreac. Vor fi prezentate caracteristicile principale ale personalității marelui Stareț athonit, rezultate din cercetările făcute în cadrul cursurilor de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, care se vor finaliza cu lucrarea ”Cuviosul Paisie Aghioritul – abordare patristică și pastorală”. Conferința se va adresa credincioșilor români, după Sfânta Liturghie oficiată lunar în limba română de P.C. Pr. Vicențiu Curelaru.
În perioada 13-15 noiembrie 2014, Mitropolia Moldovei și Bucovinei va organiza la Mănăstirea Neamț, un simpozion internațional dedicat Cuviosului Paisie, la care vor participa, pe lângă invitați locali, ierarhi din Grecia și Cipru, clerici și cadre universitare din Grecia, Italia, Germania, Liban etc. Scopul simpozionului este de a arăta dimensiunile universale ale personalității Cuviosului Paisie Aghioritul și modul în care Ortodoxia contemporană de pretutindeni a fost revigorată prin contribuția sa.
Pr. drd. Petru Sidoreac