/ Cuviosul Paisie Aghioritul / O nouă biserică pentru Sfântul Paisie Aghioritul la Podu-Iloaiei

O nouă biserică pentru Sfântul Paisie Aghioritul la Podu-Iloaiei

O nouă biserică pentru Sfântul Paisie Aghioritul la Podu-Iloaiei

 

Duminică, 16 iulie 2017, a fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul în orașul Podu-Iloaiei, jud. Iași. Slujba a fost săvârșită de P.S. Episcop-Vicar Calinic Botoșăneanul. Evenimentul se numără printre primele de acest gen din România și din lume, în general, după canonizarea Cuviosului Paisie în data de 13 ianuarie 2015.

Noua parohie va avea hram dublu, al doilea ocrotitor fiind Sfânta Veronica, sărbătorită în aceeași zi cu Sfântul Paisie, în data de 12 iulie a fiecărui an. Părintele paroh Teodor Sârbu va avea marea binecuvântare de a ridica locașul de cult, care va fi al doilea din oraș, și va fi epicentrul noii parohii înființate aici. Astfel, se va întregi salba de biserici ridicate în zonă sau renovate de vrednicul său părinte după trup, Pr. Vasile Sârbu, parohul enoriei centrale ”Sf. Nicolae”, biserici care străjuiesc localitățile din jur: Budăi, Scobâlțeni, Henci și Cosițeni. La loc de cinste în această categorie se află însăși biserica ”Sf. Nicolae”, deservită de amintitul paroh-ctitor și de pr. Ioan Drăgoi.

Ca fiu al localității, îl rog pe Sfântul Paisie Aghioritul să binecuvinteze această lucrare de cinstire a persoanei sale și să ajute la finalizarea ei, îngrijind, totodată, de zidirea sufletească a tuturor celor implicați în ea.

Amintim faptul că evlavia manifestată față de Sfântul Paisie Aghioritul în cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a fost concretizată pentru prima dată cu două luni înainte de canonizarea acestuia, când, cu binecuvântarea I.P.S. Mitropolit Teofan și la sugestia subsemnatului, a fost organizat primul congres internațional dedicat marelui ascet atonit în luna noiembrie a anului 2014, la Mănăstirea Neamț.

O nouă biserică pentru Sfântul Paisie Aghioritul la Podu-Iloaiei

O nouă biserică pentru Sfântul Paisie Aghioritul la Podu-IloaieiO nouă biserică pentru Sfântul Paisie Aghioritul la Podu-Iloaiei

 

Pr. Petru Sidoreac

 

 

 

O nouă biserică pentru Sfântul Paisie Aghioritul la Podu-Iloaiei

Comments are disabled

Comments are closed.