/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Proclamarea canonizării Sfântului Paisie Aghioritul. Mănăstirea Suroti, 11-12 iulie 2015

Proclamarea canonizării Sfântului Paisie Aghioritul. Mănăstirea Suroti, 11-12 iulie 2015

Proclamarea canonizării Sfântului Paisie Aghioritul. Mănăstirea Suroti, 11-12 iulie 2015

 

După șase luni de la decizia Sf. Sinod al Patriarhiei Ecumenice de trecere în rândul Sfinților a Cuviosului Pasie Aghioritul, în noaptea dintre 11 și 12 iulie 2015, la Mănăstirea Suroti din Grecia a avut loc proclamarea oficială a canonizării acestuia, ceremonie condusă de însuși Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

 

Proclamarea canonizării Sfântului Paisie Aghioritul. Mănăstirea Suroti, 11-12 iulie 2015Într-o atmosferă de emoție generală, pe lângă segmentele liturgice devenite tradiționale în ultimii ani la Suroti în ziua pomenirii Sfântului Paisie  – Vecernie, Litie, Utrenie și Sfânta Liturghie -, au fost adăugate câteva elemente care exprimă noul statut recunoscut oficial din partea Bisericii: citirea Tomosului de canonizare, cântarea Troparului, prezentarea icoanei și citirea la sfârșitul Sfintei Liturghii a rugăciunii de binecuvântare a colivei în cinstea Sfântului Paisie Aghioritul.  

Slujba de priveghere a fost întrețesută de cuvântări: două ale Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, una a Chiriarhului locului, IPS Mitropolit Nicodim al Kasandriei și una a stareței mănăstirii, Monahia Filoteea. S-au accentuat  virtuțile și sfințenia Cuviosului Paisie, care au dus la canonizarea sa recentă, precum și rolul său în călăuzirea duhovnicească a credincioșilor greci și de alte naționalități. Emoționantă a fost abordarea situației actuale a Greciei din perspectiva marelui Sfânt contemporan, într-o presupus monolog al acestuia conceput de Patriarhul Ecumenic, în care se arăta că dacă societatea greacă se confruntă acum cu o criză financiară marcantă, el, Sfântul, întreaga viață a fost laProclamarea canonizării Sfântului Paisie Aghioritul. Mănăstirea Suroti, 11-12 iulie 2015 limita existenței: fără posibilități materiale, într-o sărăcie lucie, în lipsuri și nevoi asumate cu mare bucurie, mântuitor.

Momentele liturgice care s-au desfășurat între orele 20.00 și 04.00, au avut un caracter festiv inclusiv prin participarea unui mare număr de ierarhi, dintre aceștia IPS Mitropolit Ierotei Vlahul reprezentând pe PF Arhiepiscop Ieronim al Atenei și al întregii Elade, a multor clerici și monahi, precum și a unui număr impresionant de pelerini greci și străini care au așteptat și câte cinci ore pentru a se închina la mormântul Sfântului serbat oficial pentrProclamarea canonizării Sfântului Paisie Aghioritul. Mănăstirea Suroti, 11-12 iulie 2015u prima dată

Sărbătoarea de la Suroti a făcut ca privirile tuturor contemporanilor să fie ațintite spre un mormânt, care se dorește a fi deschis, pentru ca Sfântul adăpostit acolo să poată binecuvânta lumea și prin sfintele sale moaște.

 

 

 

Pr. drd. Petru Sidoreac

 

Proclamarea canonizării Sfântului Paisie Aghioritul. Mănăstirea Suroti, 11-12 iulie 2015

Comments are disabled