Moaștele Sfântului Ioan de la Suceava în Grecia
În perioada 11-14 iunie 2017, parohia greacă ”Adormirea Maicii Domnului” din Lakkoma, jud. Halkidiki, a găzduit un fragment din moaștele Sfântului Ioan de la Suceava. Evenimentul a fost organizat de parohia amintită, în colaborare cu Asociația Ponzilor din aceeași localitate. Prin prezența icoanei și a moaștelor Sfântului Ioan s-a realizat o primă legătură duhovnicească între acesta și conaționalii săi – urmași ai grecilor din Pontul Asiei Mici, refugiați în Lakkoma în urma Marelui Schimb de Populație petrecut în urmă cu aproximativ 100 de ani.
După întâmpinarea icoanei și a sfintelor moaște, s-a oficiat Vecernia Sfântului Ioan cel Nou, sărbătorit în Grecia în data de 12 iunie. Slujba a fost încheiată cu omilia Ieromonahului Sinesios, delegatul mănăstirii Cuviosului Arsenie Capadocianul – Vatoped, Halkidiki. Toți cei prezenți au primit în dar câte o iconiță a Sfântului Ioan, copie a icoanei adusă pentru câteva zile aici.
Partea a doua a manifestării s-a desfășurat în sala de prăznuire a parohiei. După un scurt cuvânt al președintelui Asociației Ponzilor din Lakkoma, Leontios Sarvanidis, în care au fost prezentați pe scurt sfinții pe care i-a oferit Bisericii martiricul pământ al Pontului, părintele paroh Petru Sidoreac a oferit celor prezenți, prin intermediul unei prezentări PowerPoint, detalii legate de viața și de martiriul Sfântului Ioan de la Suceava. S-au amintit, de asemenea, multe elemente legate de istoricul sfintelor moaște din momentul aducerii lor pe pământ moldav până astăzi.
A doua zi, pe 12 iunie, a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii. În următoarele două seri a fost citit Paraclisul Sfântului Ioan de la Suceava, operă a imnografului contemporan Haralambos Busias.
Menționăm că odoarele sfinte au fost aduse de la Mănăstirea Cuviosului Arsenie Capadocianul – Vatoped, Halkidiki, cu binecuvântarea Părintelui Stareț, Arhim. Theoklitos. La rândul său, cunoscutul în spațiul românesc stareț le-a primit personal de la I.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Putna, în data de 1 iulie 2015, cu ocazia Vecerniei Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, moment în care a oferit în schimb un fragment din moaștele Sfântului Arsenie Capadocianul.
Inițiativa aducerii sfintelor moaște în Lakkoma are caracter religios, istoric și cultural și evidențiază o dată în plus pașii comuni făcuți în istorie de români și greci, întru lumina sfinților.
Pr. Petru Sidoreac
Moaștele Sfântului Ioan de la Suceava în Grecia