/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Al doilea exemplu de luminare dumnezeiască

Al doilea exemplu de luminare dumnezeiască

Doctorul K. K. scrie: „În decembrie 1982, am mers să-l văd pe Sfântul Pacișei la chilia sa, Panaguda, în Sfântul Munte. Mă durea tare stomacul, din cauza unui ulcer. Mă vede Cuviosul în această stare și îmi zice:

‒ Stai să-ți aduc ceva pentru stomac. S-a dus și mi-a dus o băutură alcoolică puternică, pe care i-o adusese din Franța un pelerin ortodox („Lichiorul lui Mitterand”, mi-a zis zâmbind.).

‒ Bea… îmi zice.

‒ Bine, Gheronda, mă doare stomacul și voi bea băutura asta puternică?

‒ Bea-o, măi, așa cum îți spun, îți va face bine… Băuturile alcoolice puternice distrug microbii pe care îi ai în stomac.

Am băut-o, cu toate împotrivirile mele, ca să fac ascultare. Se duce și îmi mai aduce o porție, și mai mare…

‒ Bea-o și pe asta, îmi spune.

Am băut și al doilea pahar. Într-adevăr, după puțin timp, am observat cu surprindere că mă simțeam mai bine. Așa am reușit să vorbim despre cele ce mă preocupau. Când să plec, Cuviosul mi-a dat o pagină dintr-o mică broșură de publicitate a unei unități farmaceutice (cum de s-a găsit, oare, așa ceva în chilia Părintelui?), care făcea reclamă la Paradroxil (amoxicilină). „Acest medicament este pentru tine”.

Acel medicament pe care mi l-a recomandat este un antibiotic, care se folosește la diferite infecții. Pe atunci însă știința medicală nu descoperise încă faptul că amoxicilina se numără printre medicamentele care ar putea să distrugă și bacteria Helicobacter, considerat cauza dezvoltării ulcerului stomacal! Din câte știu eu, medicamentul menționat mai sus s-a folosit pentru prima dată în acest scop mulți ani mai târziu, cam pe la sfârșitul anilor ʼ80!

Comentariu: Se pare că Sfântul cunoștea că pricina durerilor erau bacteriile Helicobacter. Slavă Ție, Doamne! Slavă Ție, Doamne! Slavă Ție, Doamne!

 

Fragment din cartea în curs de apariție ”Sfântul Paisie, Evanghelia și Hristos”, Autor: Athanasios Rakovalis, Editura PAISIOS 2021. Traducere din limba greacă de Pr. Ioan Cocea și Pr. dr. Petru Sidoreac.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al doilea exemplu de luminare dumnezeiască

Comments are disabled