/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Sfinții Arsenie Capadocianul și Paisie Aghioritul în România

Sfinții Arsenie Capadocianul și Paisie Aghioritul în România

Sfinții Arsenie Capadocianul și Paisie Aghioritul în România

REMEMBER

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Arsenie Capadocianul, vă readucem în memorie un material din anul 2015,

referitor la relația dintre sfintele lui moaște și România. Să avem parte de ocrotirea lui!

 

În perioada 30 iunie-9 iulie 2015, o delegație a Bisericii Greciei a făcut un pelerinaj în România, cu scopul de a cimenta legăturile duhovnicești cu frații ortodocși de aici.

Din delegație au făcut parte P. Cuv. Arhim. Theoklitos Bolkas, starețul Mănăstirii Sf. Arsenie Capadocianul – Vatopedi, Halkidiki, P. Cuv. Arhim. Nifon Vatopedinul și ucenicul său, Anghelos, P. Cuv. Ierom. Paisios, starețul Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului și Sf. Paisie Aghioritul” – Viena, Austria, P. C. Pr. Petru Sidoreac din Mitropolia Kasandriei, Grecia și Nikolaos Karadimou, Tesalonic.

Scopul central al inițiativei a fost oferirea către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a unui fragment din moaștele Sf. Arsenie Capadocianul și primirea din partea IPS Arhiepiscop Pimen a unui fragment din moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Momentul a avut loc în data de 1 iulie, la Mănăstirea Putna, după Vecernia hramului Sfântului Ștefan cel Mare. S-a realizat cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum și a IPS Mitropolit Nikodimos al Kasandriei, Grecia.

După participarea la hramul de a doua zi, la care au slujit 137 de clerici, delegația greacă și-a continuat periplul duhovnicesc, cercetând mai multe centre eparhiale, mănăstiri și biserici, oferind spre închinare, pentru câteva momente, o raclă cu un alt fragment din moaștele Sf. Arsenie Capadocianul, precum și cu odoare sfinte care i-au aparținut Sf. Paisie Aghioritul, cel mai important element fiind câteva fire din barba acestuia, păstrate cu sfințenie zeci de ani de zile de către ucenicii săi (de menționat că sfintele sale moaște sunt adăpostite încă în mormântul de la Mănăstirea Suroti, Grecia, devenit loc de pelerinaj de primă importanță pentru creștinii ortodocși de pretutindeni).

Inițial, au fost vizitate următoarele obiective: Mănăstirile Sucevița, Voroneț și Sihăstria, orașul Iași (Catedrala Mitropolitană, Facultatea de Teologie, Mănăstirea ”Sf. Trei Ierarhi”, Mănăstirea Golia, Mănăstirea Cetățuia etc.). A urmat o omilie la Parohia ”Sf. Nicolae” din orașul Podu-Iloaiei, apoi vizitarea Mănăstirii Miclăușeni. Ziua de sâmbătă seara și duminică dimineața (4-5 iulie) au însemnat participarea la hramul bisericii ”Sf. Atanasie Atonitul” din satul Schitul Frumoasa, jud. Bacău, alături de IPS Arhiepiscop Ioachim al Romanului și Bacăului și PS Episcop Andrei al Covasnei și Harghitei, gazdă fiind ctitorul acesteia, P.C. Pr. Nicolae Pântea, preot slujitor în cadrul Mitropoliei de Kasandria, Grecia. Seara petrecută la Mănăstirea Nechit a fost pentru greci o adevărată revelație: rugăciune intensă, timp de mai multe ore, până după miezul nopții, la care au participat cu o răbdare de Pateric sute de pelerini veniți din diferite părți ale țării, atmosferă de evlavie creată din preaplinul dragostei Părintelui Stareț Zenobie.

În orașul Târgu Ocna, biserica salinei a constituit un nou punct de popas, care i-a impresionat pe pelerini.

După o scurtă oprire la Brașov, a fost vizitată casa memorială a Părintelui Dumitru Stăniloae din localitatea vecină, Vlădeni (la mormântul acestuia, de la Mrea Cernica,  clericii greci săvârșiseră un Trisaghion imediat după intrarea în România). Un nou obiectiv: Biserica Rupestră și schitul alăturat din Șinca Veche.

Programul a continuat cu orașul Sinaia. La mănăstirea omonimă, pelerinii greci s-au bucurat de ospitalitatea Părintelui Stareț Macarie, după care au vizitat Mănăstirea Caraiman, unde întâlnirea cu grupul de copii găzduit în tabără a provocat o atmosferă de sinceră bucurie. Următorul popas avea să fie la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, recunoscută prin elementele caracteristice legate de nume unice: Sf. Constantin Brâncoveanu, Mitropolitul Antonie Plămădeală, Părinții Arsenie Boca și Teofil Pârâian. Un surplus de binecuvântare a fost asigurat de întâlnirea cu PS Episcop Ilarion, recent hirotonit pentru Arhiepiscopia Sibiului.

A urmat Mănăstirea Dealu, Târgoviște, legată de istoria zbuciumată a Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, dar și de alte nume mari, ca Sf. Neagoe Basarab și Mihai Viteazul.

Orașul Pitești a oferit, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului și prin efortul personal al dlui Denis Toma, un spațiu pentru susținerea unei conferințe despre Sfinții Arsenie și Paisie, prezenți și material prin odoarele sfinte prezentate auditoriului. De asemenea, a fost vizitată celebra fostă închisoare a orașului, cunoscută la nivel internațional datorită ”Fenomenului Pitești ”, cu tot ce a însemnat el.

Următoarea oprire s-a făcut, la propunerea PS Episcop Ambrozie,  la Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” Drugănescu, din Episcopia Giurgiului.

În București, a fost depusă metanie în fața moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou, pentru ca, mai apoi, să se facă o scurtă oprire la Biserica Zlătari, unde relicvele celor doi sfinți s-au alăturat moaștelor Sfântului Ciprian. Începând cu orele 17.00, în biserica ”Sfinților Doctori fără de argință Cozma și Damian” de la Spitalul Fundeni, s-a săvârșit Sfântul Maslu în română și greacă pentru pacienții și credincioșii prezenți. Momentul s-a desfășurat cu binecuvântarea PF Patriarh Daniel, cu aprobarea conducerii Spitalului Fundeni și prin directa implicare a preotului slujitor Horia Prioteasa. Astfel, cei în suferință au avut posibilitatea de a se închina și afla mai multe lucruri despre cei doi mari făcători de minuni, care au înfăptuit numeroase vindecări atât în timpul vieții, cât și după moarte, până în zilele noastre.

Ultimul obiectiv din programul pelerinajului a fost Episcopia Giurgiului. După un popas la istorica Mănăstire Comana, a fost vizitată Mănăstirea Sf. Gheorghe din Giurgiu, unde se află și reședința PS Episcop Ambrozie.

Dincolo de cercetarea obiectivelor religioase menționate, bunăvoința Părintelui Stareț Theoklitos a făcut ca, în diferite locuri, să fie oferite mici fragmente din moaștele Sfântului Arsenie Capadocianul, dăruite lui de însuși Sf. Paisie Aghioritul, sub a cărui îndrumare a și ridicat mănăstirea pe care o călăuzește spiritual. S-a urmărit ca, în felul acesta, credincioșii români să aibă încă un sprijin în lupta lor duhovnicească de la cei doi sfinți care, pentru frații lor greci, reprezintă adevărate simboluri de reînviere sufletească și sprijin în problemele de orice natură.

Astfel au primit fragmente din moaștele Sfântului Arsenie Capadocianul, însoțite de documentele de rigoare: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților (prin IPS Arhiepiscop Pimen), Mănăstirea Putna (prin P. Cuv. Stareț Arhim. Melchisedec), Mitropolia Moldovei și Bucovinei (prin IPS Mitropolit Teofan), Parohia Sf. Nicolae, Podu-Iloaiei, jud. Iași (prin Pr. Paroh Vasile Sârbu), Parohia Sf. Nectarie, Iași (prin Pr. Paroh Petru Lehaci), Episcopia Giurgiului (prin P. Cuv. Stareț Teodor, delegatul P.S. Episcop Ambrozie).

Urăm ca binecuvântarea Sfântului Arsenie Capadocianul, transmisă prin botez fiului său duhovnicesc, Sf. Paisie Aghioritul, să se reverse din belșug asupra tuturor închinătorilor care vor poposi în fața sfintelor moaște ”sădite” pe tărâm românesc, pentru întărirea în lupta de apărare a dreptei credințe și rod bogat în urcușul lor spre Rai.

    Pr. drd. Petru Sidoreac

 

no images were found

    

 

 Sfinții Arsenie Capadocianul și Paisie Aghioritul în România

 

Comments are disabled