/ Sfinţi şi Cuvioşi / Mâna Sfântului Vasile cel Mare, în vistieria Bisericii Învierii din Ierusalim

Mâna Sfântului Vasile cel Mare, în vistieria Bisericii Învierii din Ierusalim

Mâna Sfântului Vasile cel Mare, în vistieria Bisericii Învierii din IerusalimÎn vistieria Sfintei Biserici a Învierii, de la Ierusalim, este păstrată, pe lângă alte Sfinte Moaște, și mâna (stângă?) neputrezită a Sfântului Vasile cel Mare, părinte al Bisericii, teolog al secolului de aur și unul dintre Sfinții Trei Ierarhi, considerați ocrotitori ai educației.

Mâna neputrezită a Sfântului Vasile cel Mare se află într-o raclă de argint post-bizantină, în interiorul căreia o altă raclă specială, aurită, permite vederea prețioasei relicve. Racla aurită prezintă pe partea de sus înfățișarea Marelui Vasile, cu inscripția: Sfântul Vasile. De jur împrejur, racla oferă o inscripție consacrată care, după cât permit fotografiile, se citește astfel: „Mâna Marelui Vasile, afierosită de împăratul Nichifor în anul…”.

Fotografiile au fost furnizate de către Daria Segal, fotograf și masterand la secția de istoria artei a Academiei de Artă și Design Bezalel, Ierusalim, studentă care pregătește o lucrare cu privire la Capul Sfintei Paraschevi, a patra soră a Sfintei Fotini Samarineanca, cinstit cap care se află de asemenea în posesia Sfintei Biserici a Învierii, de la Ierusalim.

sursa: doxologia.ro

Mâna Sfântului Vasile cel Mare, în vistieria Bisericii Învierii din Ierusalim

Comments are disabled