/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Noi mărturii despre Cuviosul Paisie Aghioritul

Noi mărturii despre Cuviosul Paisie Aghioritul

Noi mărturii despre Cuviosul Paisie Aghioritul

Prof. Athanasios Rakovalis

 

Unul dintre invitații Mitropoliei Moldovei și Bucovinei la Simpozionul Internațional dedicat Cuviosului Paisie Aghioritul (Mănăstirea Neamț, 13 – 15 noiembrie 2014) a fost dl Athanasios Rakovalis. Referatul susținut de acesta a avut titlul: ”Harismele duhovnicești ale Cuviosului Paisie Aghioritul, așa cum le-am cunoscut”.

Vă prezentăm mai jos biografia sa și un interviu realizat într-una din zilele simpozionului, care a fost postat recent pe www.doxologia.ro. În acesta, invitatul grec relatează câteva dintre experiențele   avute lângă îndrumătorul său duhovnicesc – Cuviosul Paisie Aghioritul.

 

Date biografice 

 

S-a născut în Grecia, în anul 1957. A absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Aristotel” din Tesalonic. Este căsătorit şi tată a trei copii.

A lucrat ca pictor şi mai apoi, timp de cinci ani, ca profesor la Academia Teologică „Athoniada” din Sfântul Munte. S-a pensionat ca și profesor de fizică în cadrul învăţământului mediu.

În tinereţe, după o îndelungată căutare în hăţişurile New Age, ale diferitelor filosofii religioase din Orient şi după o călătorie – explorare  de câteva luni în ashramurile Indiei, a fost introdus în credinţa creştin-ortodoxă de Cuviosul Paisie Aghioritul, cu care a fost într-o strânsă legătură timp de 12 ani, până la plecarea la Domnul a marelui ascet athonit (12 iulie 1994).

Este autor a patru cărţi:                  

  1. ”Marii inițiați ai Indiei și Părintele Paisie”, semnată sub pseudonimul Dionisios Farasiotis. Arată peregrinările lui spirituale din tinereţe şi relaţia cu Cuviosul Paisie Aghioritul.
  2. „Părintele Paisie mi-a spus…”. Prezintă fragmente din convorbirile cu părintele său duhovnicesc.
  3. „Şoapte”. Carte de poezii şi reflecţii teologice.
  4. „Pustia Kapsalei”. Descrie chipuri de monahi îmbunătăţiţi din apropierea capitalei athonite Kareea.

Primele două cărţi au fost traduse în mai multe limbi – engleză, rusă, italiană, română şi arabă.

La invitaţia unor Mitropolii, mănăstiri şi parohii din Grecia, a susţinut conferinţe despre Cuviosul Paisie Aghioritul în diferite oraşe din Grecia, participând, totodată, la realizarea unor documentare  în limbile greacă şi rusă.

Consideră că are datoria morală de a da mărturie despre sfinţenia Cuviosului Paisie Aghioritul, care a fost înzestrat de la Duhul Sfânt cu nenumărate harisme duhovniceşti.

 

  Interviu realizat de Doxologia.ro

 

 

Noi mărturii despre Cuviosul Paisie Aghioritul

Comments are disabled