/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Sfântul Paisie sărbătorit în Mitropolia Siatistei, Grecia

Sfântul Paisie sărbătorit în Mitropolia Siatistei, Grecia

 

Sărbătoarea Sfântului Paisie Aghioritul a devenit în ultimii ani evenimentul mult așteptat pentru nenumărați creștini de pe întreg mapamondul. Din 2015 – anul canonizării sale -, într-o nestăvilită exaltare duhovnicească, se oficiază privegheri și hramuri, se organizează simpozioane și alte manifestări religioase și culturale, toate pentru a marca momentul de cotitură pe care lumea ortodoxă l-a cunoscut prin intermediul acestui mare sfânt contemporan.

Având epicentrul la Mănăstirea Suroti, unde moaștele Cuviosului binecuvintează pe toți – bărbați, femei, copii – aceste evenimente reprezintă manifestări ale evlaviei față de cei care au fost ca noi, în timpul nostru, dar și mai presus de noi, prin viața lor cu totul dăruită lui Dumnezeu și aproapelui.

Mitropolia Sisaniu și Siatistei a flancat sărbătoarea din 12 iulie cu două evenimente deosebite. În data de 30 iunie 2018, Înaltpreasfințitul Mitropolit Pavlos  a sfințit două paraclise situate în interiorul bisericii parohiale ”Sf. Marina” din Tsotili. Paraclisele sunt închinate Sfântului Paisie Aghioritul (cel din partea dreaptă) și Sfântului Iakov din Evia (aflat în partea stângă, la același nivel superior al balconului lateral, în prelungirea cafasului). S-a dorit astfel cimentarea în conștiința pleromei Bisericii Greciei a faptului că suntem o generație care, în ciuda secularizării și a deficiențelor de tot felul, se bucură de aceleași condiții de a accede la sfințenie, ca și în primele secole creștine. Mărturie stau și alte nume cunoscute de sfinți recent canonizați: Porfirie, Gheorghios Karslidis, Sofia din Klisoura etc.

Al doilea eveniment – mărturie a fost simpozionul organizat în aceeași parohie în data de 14 iulie, care a avut ca temă centrală pe Sfântul Paisie Aghioritul. După oficierea Sfintei Liturghii, la invitația ierarhului locului, I.P.S. Mitropolit Pavlos, au luat cuvântul I.P.S. Mitropolit Athanasios de Lemesol- Cipru, dl. Prof. Mihail Tritos de la Facultatea de Teologie din Tesalonic și dl. Prof. Athanasios Rakovalis, scriitor și pictor bisericesc.

Au fost relatate o serie de detalii din viața marelui ascet aghiorit, fiecare invitat reliefând experiențe personale trăite alături de acesta, dintre care multe se pot găsi și în paginile unor cărți publicate în trecutul apropiat.

Participarea largă la ambele evenimente a constituit o dovadă a faptului că societatea greacă este foarte sensibilă la acest gen de manifestări, iar exemplul sfinților nu face decât să consolideze această sensibilitate, îndemnând la imitare.

 

 

Pr. dr. Petru Sidoreac

 

P.S. Mulțumim P.C. Pr. Ioan Cocea, slujitor la biserica ”Sf. Marina” Totsili pentru ajutorul acordat în vederea conceperii acestui material, precum și pentru invitația de a fi prezent la simpozion.

Sfântul Paisie sărbătorit în Mitropolia Siatistei, Grecia

Sfântul Paisie sărbătorit în Mitropolia Siatistei, Grecia

Sfântul Paisie sărbătorit în Mitropolia Siatistei, GreciaSfântul Paisie sărbătorit în Mitropolia Siatistei, GreciaSfântul Paisie sărbătorit în Mitropolia Siatistei, Grecia

Sfântul Paisie sărbătorit în Mitropolia Siatistei, Grecia

?

Sfântul Paisie sărbătorit în Mitropolia Siatistei, Grecia

Comments are disabled