/ Material audiovizual - Fotografii / Sfânta Parascheva – mijlocitoarea noastră

Sfânta Parascheva – mijlocitoarea noastră

Sfânta Parascheva - mijlocitoarea noastră

Interviu cu

Arhim. Prokopios Pashalidis

Preot slujitor la biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”

Nea Kallikratia, Halkidiki, Grecia

 

”Cuvioasa Parascheva, pentru locuitorii din Kallikratia Nouă, pentru cei care au adus icoana ei din vechea Kallikratia, reprezintă ocrotitoarea lor, sora lor, mama lor, mijlocitoarea lor către Mântuitorul nostru Iisus Hristos, către care alergau în orice dificultate din viaţa lor. Acest lucru l-au transmis şi generaţiilor mai noi şi, de aceea, avem destule tinere care au primit la botez numele de Parascheva. Ele serbează odată cu Cuvioasa numită şi „din Epivata”, precum şi „din Kallikratia”, iar nu în ziua pomenirii celeilalte Sfinte Paraschevi, cea Mare (26 iulie – n. tr.). Vedem cum încet, încet, datorită ignoranţei sau slăbirii intensităţii evlaviei faţă de ea, cultul ei a avut de suferit în rândul noilor generaţii. De aceea, ne-am fixat ca şi obiectiv să arătăm creştinilor că, mai întâi de toate, parohia este casa ei, iar ea este ocrotitoarea şi mijlocitoarea noastră către Domnul. Este o sfântă mare, face multe minuni şi trebuie ca întotdeauna să începem cu ea, ca cea care este cea mai apropiată mijlocitoare, şi abia mai apoi să alergăm la alţi sfinţi, pentru a le cere ajutorul. Este foarte mare. O ştim din multele minuni pe care le-a făcut mai ales cu oamenii din generaţiile anterioare şi,  îndrăznesc să spun, că şi ai generaţiei de acum, dintre care unele sunt cunoscute, iar altele nu. Desigur, noi nu am făcut aici, în Kallikratia, o înregistrare a minunilor, dar aflăm despre ele prin viu grai. Eu, ca şi preot, ştiu că face foarte multe minuni şi multe dintre aceste îmi sunt cunoscute şi mie, personal.

Ştiu că face nenumărate minuni şi la Iaşi, în România, unde este considerată ocrotitoare. M-am închinat şi eu la moaştele intacte ale Cuvioasei şi avem multe mărturii ale fraţilor noştri de acolo.

Vă voi oferi doar o mărturie, pentru a nu vă obosi, în legătură cu o mare binecuvântare pe care am avut-o acum câţiva ani. Când au hotărât să repare racla Cuvioasei Parascheva, ducând-o de la Iaşi la Atena, au făcut o oprire în Nea Kallikratia. Dacă nu mă înşel era după-amiază. Între prânz şi seară. Racla a fost depusă în biserică. Doar racla, fără moaştele Cuvioasei. Mai întâi, senzaţia mea personală şi nu numai, a tuturor celor prezenţi, era că înăuntru se aflau moaştele Sfintei. Eram cu toţii foarte emoţionaţi, până la lacrimi. Alt lucru minunat, şi acesta aş dori să-l prezint dragostei voastre, este faptul că eu am telefonat doar la două persoane apropiate mie: eu sunt slujitor al Cuvioasei Parascheva şi o iubesc mult şi le-am spus să vină să i se închine. Am dat două telefoane. Vă aduc la cunoştinţă că biserica a rămas deschisă până la ora 12.00 noaptea. Este imposibil de zis câtă lume a trecut pe aici. Era o revărsare continuă de oameni, care nu fuseseră înştiinţaţi de nimeni şi nu ştiau nimic. Cu siguranţă i-a trimis Sfânta Parascheva. S-au perindat sute, să nu zic mii… Cred că au trecut peste o mie, până la miezul nopţii, fără să anunţe cineva ceva. Nu se putea vorbi despre o aducere oficială a raclei Cuvioasei Parascheva. Doar dragostea părinţilor români a făcut ca să se oprească pentru puţin aici, pentru ca noi să primim această binecuvântare, după care ei şi-au continuat drumul spre Atena. Până a doua zi, la amiază, când au plecat, a continuat să vină lume şi au trecut foarte, foarte mulţi, fără să fie înştiinţat nimeni. Cu toţii am simţit o binecuvântare atât de mare, ca şi cum ne-ar fi vizitat Cuvioasa Parascheva încă fiind în viaţă. Nu cred că dacă ar fi fost aduse  moaştele sale în raclă ne-am fi simţit mai împliniţi, mai plini de binecuvântarea Cuvioasei Parascheva.

Acum, în ajunul sărbătorii sale, urez ca Sfânta Parascheva să ne învrednicească să o serbăm şi să-i cinstim numele, să umple, ca întotdeauna,  inimile noastre de bucurie şi mângâiere în grelele momente prin care trec poporul grec, poporul român şi, în general, popoarele ortodoxe.

Vă urez un hram binecuvântat! Cuvioasa să ne ocrotească pe toţi!”

      Sfânta Parascheva - mijlocitoarea noastră        Sfânta Parascheva - mijlocitoarea noastră          Sfânta Parascheva - mijlocitoarea noastră

Sfânta Parascheva - mijlocitoarea noastră    Sfânta Parascheva - mijlocitoarea noastră

Sfânta Parascheva - mijlocitoarea noastră    Sfânta Parascheva - mijlocitoarea noastră

 P.S. Nea Kallikratia este una dintre cele trei parohii din Grecia cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva: Epivata Nouă (înființată acum 100 de ani de către refugiații greci din Epivata, satul de naștere a Cuvioasei), Ptolemaida (cu aceleași caracteristici) și Kallikratia Nouă (cu refugiați din Kallikratia, localitatea unde a plecat la Domnul Cuvioasa Parascheva, situată în apropiere de Epivata și Constantinopol).

Interviu realizat de Pr. dr. Petru Sidoreac

Sfânta Parascheva – mijlocitoarea noastră

Comments are disabled